Sot filloi viti i ri shkollor në Danimarkë

Lajme

Afërsisht 700.000 nxënës, sot filluan vitin e ri shkollor në Danimarkë. Viti shkollor  në Danimarkë ka 200 ditë pune dhe fillon në javën e dytë të gushtit, kurse mbaron në javën e fundit të qershorit.

Ministria e shëndetësisë e Danimarkës ka publikuar këshillat dhe kufizimet për parandalimin nga infektimi me virusin COVID19 për institucionet shkollore.

Këshillat e ministrisë së shëndetësisë për këtë periudhë të fillimit të vitit të ri shkollor janë:

  • Mësimi të mbahet me prani fizike në shkolla në mënyrë sa më normale që është e mundshme
  • Larja e duarve/ dezinfektimi para dhe pas çdo aktivitet, para se me hy në shkollë dhe pas mësimit
  • Mbajtje e distancës prej 1 metër
  • Nxënësit do të dërgohen në shtëpi dhe shkolla mund të mbyllet, vetëm nëse infektimi është shumë i madh me mbi 30-40 persona në gjithë shkollën
  • Në rast se një nxënës është pozitiv, përveç tij do të dërgohen në shtëpi gjithë ato nxënës që kanë qenë më afër se 1 metër dhe më shumë se 15 minuta me të. Këta do të izolohen deri në 10 ditë ose më gjatë nëse kanë simptome
  • Gjatë izolimit, personat që kanë qenë direkt dhe indirekt në kontakt me personi pozitiv, duhet të testohen në ditën e 4 dhe të 6 nga kontakti
  • Etj.

 

Lexoni në danisht këshillat e ministrisë së shëndetësisë KËTU.

 

PS: Këshilli për siguri në komunikacion i Danimarkës www.sikkertrafik.dk këshillon vozitësit që të kenë kujdes kur vozitin afër një shkolle për shkak se ka shumë fëmijë që janë fillestar dhe nuk i dinë rregullat e komunikacionit.

 

Nga: Bardhyl Islami

Burim info: sst.dk