Dy rekomandime të reja për vitaminën D për fëmijë dhe të rritur në Danimarkë

Meso per danimarken

Administrata Veterinare dhe Ushqimore Daneze tani rekomandon që fëmijët duhet të vazhdojnë me pika të vitaminës D çdo ditë derisa të mbushin 4 vjeç, dhe që të gjithë mbi moshën 4 vjeç të marrin vitaminën D nga Tetori deri në Prill, sepse ne në Danimarkë nuk marrim mjaftueshëm vitaminë D përmes ushqimit tonë. Bordi Kombëtar i Shëndetësisë ka azhurnuar informacionin për prindërit e fëmijëve të vegjël dhe ndër të tjera, infermierët shëndetësorë dhe stafin praktikë.

 

Fëmijët e vegjël duhet të marrin vitaminë D gjatë gjithë vitit derisa të bëhen katër vjeç

Studimet e dietave për fëmijë të vegjël nga Universiteti Teknik i Danimarkës (DTU) tregojnë se fëmijët e moshës 2-3 vjeç nuk marrin mjaftueshëm vitaminë D përmes ushqimit që hanë. Nuk ka të dhëna për fëmijët e moshës 3-4 vjeç, por vlerësimi i studiuesve është se sasia e ushqimit që hanë fëmijët e asaj moshe është gjithashtu aq e vogël sa është e vështirë të arrihet marrja e rekomanduar e vitaminës D.

Rekomandimet e reja kanë për qëllim të sigurojnë që fëmijët të marrin sasinë e rekomanduar të vitaminës D, e cila është 10 mikrogramë në ditë.

 

Prandaj, Administrata daneze e Veterinarisë dhe Ushqimit dhe Bordi Kombëtar i Shëndetit tani rekomandojnë që prindërit t’i japin fëmijës pika vitaminë D çdo ditë për dy vjet më shumë sesa rekomandohej më parë. Kjo është, derisa fëmija të mbushë 4 vjeç.

 

“Edhe pse ne formojmë vitaminë D në lëkurë me ndihmën e rrezeve të diellit gjatë verës, është e rëndësishme që fëmijët e vegjël të marrin shtesa të vitaminës D për katër vitet e para, sepse është një periudhë ku rriten shumë dhe ku kockat u bëhen të forta. Prandaj, së bashku me Administratën Daneze të Veterinarisë dhe Ushqimit, ne kemi ndryshuar rekomandimet në mënyrë që ato të zbatohen derisa fëmija të mbush 4 vjeç. Shtesa e vitaminës D duhet të vazhdojë të jepet si një rënie e vitaminës D, ”thotë Annette Poulsen, infermiere shëndetësore në Bordin Kombëtar të Shëndetit.

 

Prindërit të cilët kanë ndjekur rekomandimet e tanishme dhe për këtë arsye kanë ndaluar dhënien e fëmijës pika të vitaminës D kur fëmija ishte 2 vjeç këshillohen që të fillojnë t’i japin fëmijës pika të vitaminës D përsëri gjatë gjithë vitit, derisa fëmija të mbush 4 vjeç dhe më pas subvencionet gjatë muajve të dimrit, nga tetori në prill.

Nëse prindërit duan t’i japin fëmijës një pilulë multivitamine në vend të pikave të vitaminës D, fëmija nuk duhet të marrë pika D.

 

Të gjithë të rriturit dhe fëmijët mbi moshën 4 vjeç rekomandohet të marrin suplemente të vitaminës D gjatë muajve të dimrit nga Tetori deri në Prill.

Përveç kësaj, Administrata daneze e Veterinarisë dhe Ushqimit rekomandon që të gjithë të rriturit dhe fëmijët mbi moshën 4 vjeç të marrin një shtesë prej 5-10 mikrogramë të vitaminës D në muajt e dimrit nga tetori në prill.

Sfondi për këtë rekomandim është që një studim nga Shoqata daneze e Kancerit ka treguar se nivelet e vitaminës D bien gjatë asaj periudhe, dhe se pothuajse çdo i pesti danez ka një mungesë të vitaminës D në pranverë.

Disa grupe të popullsisë vazhdojnë të këshillohen të marrin suplemente të vitaminës D gjatë gjithë vitit

Disa grupe të popullsisë janë në rrezik të veçantë të mungesës së vitaminës D dhe për këtë arsye këshillohen të vazhdojnë të marrin suplemente të vitaminës D gjatë gjithë vitit.

 

10 μg vitaminë D çdo ditë rekomandohet për:

  • Fëmijët 0 – 4 vjeç (pika D, të cilat nga mosha 1½ vjeç mund të zëvendësohen me një pilulë multivitaminë për fëmijë, nëse prindërit e duan këtë)
  • Shtatzënë
  • Fëmijë dhe të rritur me lëkurë të errët
  • Fëmijët dhe të rriturit që veshin një veshje mbulesë gjatë verës
  • Njerëzit të cilët nuk vijnë jashtë çdo ditë ose që shmangin rrezet e diellit

 

20 μg vitaminë D çdo ditë e kombinuar me 800-1000 mg kalcium rekomandohet për:

  • Personat mbi 70 vjeç
  • Banorët e shtëpive të pleqve
  • Individët/ të rritur në rrezik për osteoporozë pavarësisht nga mosha

 

Lexoni rekomandimet për vitaminën D:

Rekomandime për vitaminën D.

Vitamina dhe suplemente hekuri

 

Nga: Bardhyl Islami

Burim info: Ministria e Shëndetësisë e Danimarkës – sst.dk