Danimarka heq nga përdorimi vaksinën AstraZeneca

Lajme

Pas pesë javë pezullimi, nga sot e mërkurë 14 prill 2021, vaksina AstraZeneca hiqet definitivisht nga programi danez i vaksinimit. Kjo është konfirmuar sot nga drejtori i Bordit Kombëtar të Shëndetësisë, Soeren Brostroem, në një konferencë për shtyp.

Danimarka është vendi i parë në botë që heq vaksinën plotësisht. Ka qenë një vendim i vështirë në mes të një epidemie për të vazhduar programin e vaksinimit pa një vaksinë efektive dhe të arritshme kundër covid-19. Por ne kemi vaksina të tjera në dispozicion dhe kemi një kontroll të mirë të epidemisë, thotë Søren Brostrøm në një njoftim për shtyp. Në të njëjtën kohë, kemi bërë një rrugë të gjatë në vaksinimin e grupeve të moshës më të vjetër, ku potenciali parandalues i vaksinimit është më i madhi.

Tanja Erichsen, shefe e njësisë në Agjencinë Daneze të Barnave, gjithashtu deklaroi në konferencën për shtyp se ajo pajtohet me vlerësimin e Agjencisë Evropiane të Barnave (EMA) se ka më shumë përparësi sesa disavantazhe për vaksinën. Në përgjithësi, është një vaksinë e sigurt dhe efektive për trajtimin e sëmundjes covid-19, thotë Tanja Erichsen në konferencën për shtyp.

Autoriteti Danez i Shëndetit dhe ilaçeve, në njoftimin për shtyp, gjithashtu nuk përjashton se vaksina AstraZeneca mund të përdoret përsëri.

Bordi Kombëtar i Shëndetësisë së Danimarkës shton se për shkak të një ndërprerjeje në dërgesat e vaksinave nga Johnson & Johnson, këto nuk mund të përdoren.

Lidhur me vaksinën Janssen nga Johnson & Johnson, prodhuesi ka bërë karantinën e dërgesave në mënyrë që ato të mos mund të përdoren aktualisht në Danimarkë, shkruan agjencia.

Pezullimi i vaksinës AstraZeneca në Danimarkë ka zgjatur për rreth pesë javë. Ky pezullim ndodhi sepse kishte raportime për raste të rënda. Këtu, vlen të theksohet se ndodh një kombinim i rrallë i mpiksjes së gjakut, hemorragji dhe një numër i ulët i trombociteve u pa tek njerëzit që ishin vaksinuar me vaksinën në fjalë.

Në Danimarkë, ka pasur dy raporte të ecurisë së pazakontë të sëmundjes. Një nga dy rastet ka të bëjë me një vdekje. Tani e dimë që ekziston një shpjegim i mundshëm biologjik pse vaksina AstraZeneca mund të shkaktojë raste të rralla të mpiksjes së gjakut. Ne mund ta shohim atë, thotë Søren Brostrøm në konferencën për shtyp. EMA ka vlerësuar gjithashtu se ka një lidhje të mundshme midis rasteve të rralla dhe vaksinës AstraZeneca.

Në programin danez të vaksinimit, momentalisht përdoren vetëm vaksinat Pfizer dhe Moderna.

Nga: Bardhyl Islami

Burim info: sst.dk