Eritrocitet

A e dini se

Eritrocitet për herë të parë janë zbuluar me 1661 nga Marcelo Malpigi, te gjaku i bretkocës.

Qelizat e kuqe te gjakut = eritrocite. Cdo sekond (lindin) hyn në qarkullimin e gjakut  te njeriut rreth 2.5 milion eritrocite, por normalisht edhe aq eritrocite vdesin.
Në organizmin e njeriut normal ka rreth 25 trilionë eritrocite ose në gjatësi të drejtë 187.000 km. Ndërsa në 1cm3 gjak, ka 4,5 deri 5 milion eritrocite.
Eritrocitet jetojnë 120 ditë dhe pastaj vdesin dhe shkatrohen në këto organe: lien, hepar, dhe në palcën e eshtrave.