Lajme

Aktuale.dk - Aktuale
Saturday, 05 September 2015 12:06

Nga 1 shtatori 2015, Danimarka lejon 2 shtetësinë

Written by
Me 1 shtator 2015 hyri në fuqi ligji për të patur 2 shtetësi në Danimarkë. Ligji u miratua në 18 dhjetor 2014 nga parlamenti danez. Me ardhjen e këtij ligji, janë gëzuar shumë të huaj që jetojnë në Danimarkë por dhe shumë danez që jetojnë jashtë Danimarkës.
Nga data 7 deri me 9 gusht 2015 në Kopenhagë u mbajt festivali kulturor Deti i Kulturës 2015 (Kulturhavn 2015). Festivali ishte i organizuar nga komuna e Kopenhagës. Në këto ditë, qytetarët pjesëmarrës në festival dhe vizitorët ishin fatlum, sepse edhe moti ishte shume i ngrohte dhe me diell e me qiell të kaltër.
Monday, 10 August 2015 21:01

Filloi viti i ri shkollor në Danimarkë

Written by
Të hënën me 10 gusht 2015 filloi viti i ri shkollor 2015/2016 në Danimarkë. Viti i ri shkollor në gjithë Danimarkën, fillon gjithnjë në javën e dytë të muajt gusht, dhe mbaron në javën e fundit të muajit qershor. Viti shkollor për nxënësit zgjat 40 javë ose 200 ditë pune, ndërsa çdo mësues punon 37 orë në javë ose 1924 orë në vit dhe ligjëron afërsisht 27 orë mësimore në javë.
Rastësisht surfova nëpër faqen zyrtare të Parlamentit të Maqedonisë dhe hasa në disa informata shumë të rëndësishme për udhëheqësit shqiptar në Maqedoni. I lexova CV e thuajse gjithë deputetëve, edhe maqedonas edhe shqiptar. Vërejta një dallim në CV e deputetëve të Parlamentit të Maqedonisë.
Monday, 22 June 2015 13:52

Fitoi opozita në Danimarkë

Written by
Të enjten me 18 qershor 2015 u mbajtën zgjedhjet e rregullta parlamentare në Danimarkë. Të drejtë votimi kishin 4.143.344 shtetas që jetojnë në Danimarkë dhe 3.258 danez që jetojnë jashtë shtetit. Numri i votuesve është rritur për 66.692 votues nga zgjedhjet e fundit në vitin 2011. Danimarka është e ndarë në 20 njësi zgjedhore me gjithësej 1.389 vende për votim.
Diaspora shqiptare ka përballuar shume kriza që vijnë nga atdheu. Por krizat nga atdheu skanë të ndalura! Kriza e fundit e Kumanovës është poashtu një ngarkesë shtesë që gurbetqarin nuk e le rahat. Edhe sa kohë diaspora shqiptare do ta mirëmbajë atdheun? Ose më mirë të thuhet, kur do të bëjnë dicka për vete atdhetarët në atdhe?

Dita sot në Kopenhagë

Lindja e diellit në ora 6.40
Perendimi i diellit - ora 19.47
Zgjatja e ditës për 6 orë e 11 minuta
Hëna e re do të dalë me 16 prill
Hëna e plotë u bë me 31 mars

Radio në Aktuale.dk

Ndëgjo Radio në popup Window

Lajme nëpërmjet e-mailit

© Aktuale.dk
design: chati.dk