Lajme

Aktuale.dk - Lajme Aktuale

Lajme Aktuale

Ministri i Diasporës i Kosovës z.Valon Murati ishte për vizitë zyrtare në Danimarkë me 22 prill 2015. Ai përvec tjerash pati disa takime me bashkatdhetarët që jetojnë në këtë shtet. Në qytetin e Horsens të Jylandit, ministrin Murati e pritën një numër i madh i bashkatdhetarëve, të cilët i ishin mirënjohës, për shkak se kjo vizitë ishte e para e një zyrtari të shtetit në këtë rajon.
Pas 1 viti e 4 muaj, do ta publikoj edhe një herë këtë informatë sepse asnjë ndryshim nuk ka që nga dhjetori i vitit 2013. Shpërndajeni deri sa tu bjerë në sy zyrtarëve në Tetovë dhe në Maqedoni. A e dini se!Tetova është i vetmi qytet me 200.000 banor që ka vetëm 1 sportel sa një fletë A4 i lyer me ngjyrë, ku mund të marrësh pasaportë, 1 sportel për letërnjoftim dhe 1 sportel për certifikatë datëlindje. Ndërkaq në Kopenhagë/ Danimarkë dokumetat e identifikimit (pasaporta) mund të merren në shumë qendra të shërbimeve qytetare si dhe në Bibliotekat e qytetit të cilat gjinden në cdo lagje të Kopenhagës.
Thursday, 02 April 2015 07:05

Tetova, interesante dhe tragjike

Tetova është qytet me vetëm 2 parqe te gjelberuara. Njëri park eshte ai afer xhamise se larme dhe mirembahet nga udheheqesit e xhamise se larme, ndersa tjetri eshte parku sportiv i cili eshte parku i vetem me lojera per femije. Ky park eshte ndertuar ne kohen e Tito's. Interesant, asgje nuk qenka ndertuar ne kete park qe nga koha kur une luaja me shoket ne femijerine time.
Në Danimarkë, kohën e fundit përdoren shumë kartat bankare dhe telefonat mobil për të shit-blerje. Njëkohësisht edhe bankënotat janë të një kualiteti të lartë se më parë. Këto janë disa nga arsyet kryesore që banka Nacionale e Danimarkës nuk do të shtype më bankënota dhe monedha daneze nga viti 2016.
19 janar (Reka e Epërme) “Kryqi që është simbol i krishterimit,adhurohej shumë shekuj  para Krishtit, si instrument primitiv,me të cilin njerëzit ndiznin zjarrin (duke fërkuar dy drunj kryq) , i cili adhurohej si send i shenjtë.Madje,deri në shekullin IV të krishterët kryqin nuk e  përdornin fare. Vetëm atëhere kur u tha se e ëma e perandorit Konstatin, gjoja e kishte gjetur kryqin në të cilin e kishin gozhduar Krishtin,ai filloi të përdoret gjatë ceremonive kishtare.”Citat:J. Chevalier- A.Geerbrant, Riječnik simbola,mitovi, sn, običaji, geste, oblici, likovi, brojevi, boje, Zagreb 1983,f.283.
Saturday, 27 December 2014 08:54

Serialet, "modeli" për të jetuar në Maqedoni

Trendi i nisur me disa seriale që transmetoheshin në një pjesë të televizioneve tashmë i ka kapluar të gjithë, duke mbajtur të mbërthyer me orë të tëra jo vetëm shtëpiake dhe pensionistë, por edhe fëmijët. Një jetë sipas serialeve, ka kohë që ka nisur të pasqyrohet edhe në përditshmërinë tonë, thonë ekspertë të kësaj fushe.

Dita sot në Kopenhagë

Lindja e diellit në ora 4.28
Perendimi i diellit - ora 21.39
Zgjatja e ditës për 10 orë e 29 minutë
Hëna e re doli me 3 qershor
Hëna e plotë do të bëhet me 17 qershor

Radio në Aktuale.dk

Ndëgjo Radio në popup Window

Lajme nëpërmjet e-mailit

© Aktuale.dk
design: chati.dk