Lajme

Aktuale.dk - Lajme Aktuale

Lajme Aktuale

Thursday, 02 April 2015 07:05

Tetova, interesante dhe tragjike

Tetova është qytet me vetëm 2 parqe te gjelberuara. Njëri park eshte ai afer xhamise se larme dhe mirembahet nga udheheqesit e xhamise se larme, ndersa tjetri eshte parku sportiv i cili eshte parku i vetem me lojera per femije. Ky park eshte ndertuar ne kohen e Tito's. Interesant, asgje nuk qenka ndertuar ne kete park qe nga koha kur une luaja me shoket ne femijerine time.
Në Danimarkë, kohën e fundit përdoren shumë kartat bankare dhe telefonat mobil për të shit-blerje. Njëkohësisht edhe bankënotat janë të një kualiteti të lartë se më parë. Këto janë disa nga arsyet kryesore që banka Nacionale e Danimarkës nuk do të shtype më bankënota dhe monedha daneze nga viti 2016.
19 janar (Reka e Epërme) “Kryqi që është simbol i krishterimit,adhurohej shumë shekuj  para Krishtit, si instrument primitiv,me të cilin njerëzit ndiznin zjarrin (duke fërkuar dy drunj kryq) , i cili adhurohej si send i shenjtë.Madje,deri në shekullin IV të krishterët kryqin nuk e  përdornin fare. Vetëm atëhere kur u tha se e ëma e perandorit Konstatin, gjoja e kishte gjetur kryqin në të cilin e kishin gozhduar Krishtin,ai filloi të përdoret gjatë ceremonive kishtare.”Citat:J. Chevalier- A.Geerbrant, Riječnik simbola,mitovi, sn, običaji, geste, oblici, likovi, brojevi, boje, Zagreb 1983,f.283.
Saturday, 27 December 2014 08:54

Serialet, "modeli" për të jetuar në Maqedoni

Trendi i nisur me disa seriale që transmetoheshin në një pjesë të televizioneve tashmë i ka kapluar të gjithë, duke mbajtur të mbërthyer me orë të tëra jo vetëm shtëpiake dhe pensionistë, por edhe fëmijët. Një jetë sipas serialeve, ka kohë që ka nisur të pasqyrohet edhe në përditshmërinë tonë, thonë ekspertë të kësaj fushe.
Men's Autochtonal Clothing of Upper Reka (Reka e Epërme) II EDIBE SELIMI-Osmani Kjo studiuese e mirënjohur është specializuar në fushën e shkencave shoqërore, në degën gjuhë-letërsi e krahas punës si pedagoge në arsim, për mbi 30 vjet është marrë me kërkime shkencore, me eksplorime të vazhdueshme në viset e banuara me shqiptarë në Maqedoni në disiplinat shkencore folklor e etnologji.
Te dielen me 30 nentor 2014 ne ora 16.00 komuna e Kopenhages zyrtarisht vendosi bredhin e festave te fundvitit.

Dita sot në Kopenhagë

Lindja e diellit në ora 6.45
Perendimi i diellit - ora 19.23
Shkurtimi i ditës për 4 orë e 49 minuta
Hëna e re doli me 9 shtator
Hëna e plotë do të bëhet me 25 shtator

Radio në Aktuale.dk

Ndëgjo Radio në popup Window

Lajme nëpërmjet e-mailit

© Aktuale.dk
design: chati.dk