Lajme

Aktuale.dk - Lajme Aktuale

Lajme Aktuale

Të hënën me 28 tetor nga ora 16 deri ne ora 22 në Danimarkë pati një stuhi të fortë me shåejtësi afërsisht 200 km/h që i ngjante një uragani. Stuhia bëri që dy persona të humbin jetën, ku njëri prej të tyre është djaloshi shqipar, 21 vjecari nga Kacaniku I Kosovës Xhemal Axhami.
Monday, 28 October 2013 18:41

Gjenerata e harruar 1967 - 1972

Në ish Jugosllavi, djemt bënin ushtri të obligueshme që si ti mbushin 18 vjet. Ushtrinë e kanë bërë në gjithë territorin e ish Jugosllavisë dhe nuk ka qenë mundësia që të zgjedhin qytetin/vendin. Por disa nga këta djem u vranë në ushtrinë APJ, ndërsa disa të tjerë mbijetuan.
Blenda Selimit,që tutullohet Tingujt e jetës, botoi ArberiaDesign 2013, me 94 faqe.Miftar Selimi, gjyshi i Blendës,sponzoroi këtë libër   duke e çmuar  vlerën e krijueses dhe në përgjithsi kulturen shqiptare se një vepër e tillë në të ardhmen  do t'i stimuloje gjeneratat e reja për të krijuar,poashtu edhe për Blenden do ta mitivoje për ta vazhduar krijimin e saj. Miftar Selimin e  falënderojmë në veçanti sepse dashurija e gjyshit është aq e fuqishme  si që thotë edhe Sami Frasheri, fëmijët e fëmijeve  janë mjalti i mjaltit.
Të dielën me 10 nëntor 2013 në Amsterdam te Holandës do të mbahet evenimenti European MTV Music Awards 2013. Në këtë eveniment është i nominuar në “Best Danish Act” dhe Jimilian Ismaili - këngëtari i talentuar shqiptar me banim në Danimarkë.
Thursday, 03 October 2013 16:11

Nga një gjuhë në tjetrën

Mbi një milion njerëz në Suedi nuk e kan suedishtën gjuhë të tyre amtare dhe numri i tyre është në rritje. Si pasojë e kësaj rritet nevoja e përkthimit me shkrim dhe me gojë. Njëkohësisht mungesa e përkthyesve të autorizuar paraqet problem si p. sh. në shëndetësi dhe sistemin e drejtësisë kurse në disa gjuhë mungojnë plotësisht përkthyesit.
Thursday, 03 October 2013 15:54

Qipro nuk do merr pjesë në Eurovzionin 2014

Në vitin 2014 festivali i Eurovizionit do të mbahet në Kopenhagë të Danimarkës. Data e fundit për tu rregjistruar një shtet për pjesëmarrje është 22 nëntor 2013. Qipro nuk do të marr pjesë në këtë festival në vitin 2014.

Dita sot në Kopenhagë

Lindja e diellit në ora 6.01
Perendimi i diellit - ora 20.19
Zgjatja e ditës për 7 orë e 22 minutë
Hëna e re doli me 5 prill
Hëna e plotë do të bëhet me 19 prill

Radio në Aktuale.dk

Ndëgjo Radio në popup Window

Lajme nëpërmjet e-mailit

© Aktuale.dk
design: chati.dk